Lučka svetovanje

Lučka svetovanje logo

Svetovanje za družine, posameznike in pare ter izobraževanje

Spomladansko čiščenje

spomladansko čiščenje

Pomlad se počasi prebuja …

… in čas je za SPOMLADANSKO ČIŠČENJE!

Ampak seveda ne kakršnokoli čiščenje 🙂 Govorili bomo o ‘čiščenju’ naših MISLI in prepričanj, naših ODNOSOV, VZORCEV in MEDGENERACIJSKIH TRAVM.

Kako počistimo in uredimo nered v naših mislih?

Prvi korak je, da tiste naše misli (pogovorno jim rečemo kar negativne misli), ki so težke, ki nas izčrpavajo ali nam jemljejo energijo, OZAVESTIMO, kar pomeni, da se jih začnemo zavedati, oziroma da jih ob pojavu ‘zadržimo’; torej, da se zavedamo njihovega pojavljanja. V kolikor nam je lažje, jih lahko tudi glasno ubesedimo ali zapišemo.

Poiščemo lahko tudi izvor teh misli; smo si to misel priklicali ali izrekli sami sebi, ali nam jo je rekel kdo drug? Je izvor te misli v naših prepričanjih?

Drugi korak je zavedanje, da so te naše misli (v večini primerov) nastale ob slabih, težkih in neprijetnih izkušnjah in da nas ne določajo! Ne določajo, kdo smo mi kot oseba ali kakšna oseba je nekdo drug in tudi ne določajo posameznega odnosa.

V tretjem koraku pa je potrebna velika mera vztrajnosti! To našo misel lahko ‘počistimo’ na način, da ji poiščemo alternativno misel s pozitivnim pomenom, da jo na nek način zamenjamo s prijetnejšo mislijo. In nato vsakič, ko se pojavi težka misel, zamenjamo to misel s prijetnejšo in jo večkrat ponovimo. Sčasoma se bo neprijetna misel pojavljala manjkrat, nato pa bo izginila. Ob tem pa je potrebno veliko vztrajnosti in potrpežljivosti, saj se takšna ‘čiščenja’ ne zgodijo čez noč.

Naše težke in neprijetne misli pogosto spremljajo tudi naša čustva, zato je pomembno, da sočasno poskrbimo tudi za obvladovanje le-teh, da se jih razbremenimo.

Kako poskrbeti za ‘čiščenje’ odnosov?

Pri čiščenju odnosov se moramo vprašati, ali bi ta odnos radi samo ‘počistili’ (uredili komunikacijo, razrešili konflikte, postavili medosebne meje) ali pa je morda čas, da se od njega poslovimo.

Če želimo znotraj odnosov urediti komunikacijo, je potrebno zagotoviti, da je le-ta spoštljiva. Potruditi se je potrebno tudi, da sogovornika ne samo poslušamo, ampak tudi slišimo. Torej, da zavestno slišimo, kaj nam sogovornik govori in sporoča (da smo prisotni in ne z mislimi nekje drugje). Pri komunikaciji si lahko pomagamo tudi z uporabo t. i. ‘jaz stavkov’. Pri jaz stavkih izhajamo iz sebe: “jaz to vidim tako”, “jaz se počutim”, “jaz si želim” itd. S tem pripomoremo k jasnemu izražanju lastnih potreb in želja, hkrati pa tudi sogovorniku podamo jasno sporočilo.

Kadar znotraj odnosov razrešujemo konflikte, je priporočljivo vključiti empatijo, ki nam omogoča pogledati na konflikt iz več perspektiv, saj na ta način ne gledamo na konflikt samo iz našega stališča, ampak stopimo tudi v čevlje sovpletenega in pogledamo na konflikt še iz njegovega stališča. Empatija lahko prispeva k mirnejšemu reševanju konfliktov. Pomembno je tudi, da konflikt rešimo na način, da je njegov izid v dobrobit vseh vpletenih; da torej zadovoljimo želje, potrebe vseh (in ne samo lastne).

Medosebne meje običajno postavljamo z namenom, da se zaščitimo; bodisi pred ljudmi, ki nam kradejo energijo, bodisi, da zaščitimo našo ranljivost in se ne ‘razkrivamo’, bodisi, da zaščitimo naše zasebno življenje oziroma da ne dovolimo, da drugi posegajo vanj. Meje lahko postavimo z jasno in iskreno komunikacijo. Npr.: “o tem ne želim govoriti”, “to mi ni všeč in tega prosim več ne počni”, “to je moja zasebnost in spoštuj to”. Ker so meje zato, da nas zaščitijo, se zanje (ko jih postavljate) ne rabite opravičevati drugim!

Kako počistiti naše vzorce in medgeneracijske travme?

Čiščenje naših vzorcev in medgeneracijskih travm je proces. In velikokrat v takšnem procesu potrebujemo strokovno pomoč.

Sami lahko prepoznamo nekatere vzorce in medgeneracijske travme in to je pravzaprav prvi korak v tem procesu ‘čiščenja’. Torej, da prepoznamo in da si hkrati tudi priznamo, da to doživljamo; torej, da ponavljamo kak vzorec, ali pa da se nam je prebudila kakšna rana.

Sami si lahko ob tem pomagamo, da preberemo kakšno literaturo in skoznjo iščemo rešitve. Lahko pa se nam ob tem zgodi (ni pa nujno!), da nas na neki točki nekaj ponovno pretrese in nas vrne nazaj, ali pa da imamo občutek, da se vrtimo v začaranem krogu

Lahko pa se odločimo za strokovno pomoč, kjer nas svetovalec/terapevt skozi proces vodi, naslavlja in regulira čutenja, vam nudi podporo in skupaj z vami išče rešitve. Na kakšen način poteka svetovanje pa si lahko preberete s klikom na spodnji gumb.👇

spomladansko čiščenje

Spomladansko čiščenje

Pomlad se počasi prebuja … … in čas je za SPOMLADANSKO ČIŠČENJE! Ampak seveda ne kakršnokoli čiščenje 🙂 Govorili bomo o ‘čiščenju’ naših MISLI in prepričanj, naših ODNOSOV, VZORCEV in

Več »
odkrij žensko v sebi

Mesečna srečanja ODKRIJ ŽENSKO V SEBI

Si mama, žena, partnerka, sodelavka, hči, gospodinja, podjetnica … vpeta v vsakodnevne obveznosti in iščeš odklop od vsega stresa, pritiskov in pričakovanj. Si želiš preživeti čas v družbi žensk, kjer

Več »

“Gnojilo” za osebno rast

Naša bolečina, stiska ali neprijetna izkušnja je lahko tudi »gnojilo« oziroma priložnost za našo rast. Je priložnost, da se nekaj naučimo; bodisi o sebi ali o drugih. Takšna situacija nas

Več »
stiske_mladostnikov

Težave in stiske mladostnikov

Pri svojem delu srečam veliko mladostnikov, ki se srečujejo s takšnimi in drugačnimi stiskami in težavami. Najpogostejše med njimi so: Komunikacija; tako s starši, kakor tudi vrstniki, samodestruktivno in/ali samomorilno

Več »
Scroll to Top