Lučka svetovanje

Lučka svetovanje logo

Svetovanje za družine, posameznike in pare ter izobraževanje

Kakšna je razlika med psihosocialnim/psihološkim svetovanjem in psihoterapijo?

Psihoterapija

Svetovanje je preprosta oblika psihoterapije, ki vsebuje psihološko podporo, naslavlja čutenja in v procesu katerega svetovalec in klient sodelujeta ter skupaj iščeta rešitve za klientove težave in stiske, saj svetovalec kot strokovna oseba ne podaja ‘navodil’ oziroma nasvetov, ampak iskanje rešitev poteka vzajemno. Svetovalec tudi podpre posameznika v iskanju lastnih rešitev. Svetovanje lahko razkrije tudi nepristransko mnenje glede situacije. Svetovalec nudi razumevanje in spodbuja klienta pri doseganju pomembnih ciljev.

Svetovanje rešuje trenutne težave in stiske in v primerjavi s psihoterapijo ni (vedno) poglobljeno. Cilj svetovanja je tako sprejemanje zavestnih odločitev (za spremembo) in osebnostna rast posameznika. Svetovanje tudi ni časovno opredeljeno, kakor je običajno psihoterapija.

Pri psihoterapiji gre (v primerjavi s svetovanjem) za daljši in poglobljen proces, znotraj katerega se velikokrat naslavljajo tudi vzorci ali vzroki za stiske iz preteklosti, otroštva.

“Gnojilo” za osebno rast

Naša bolečina, stiska ali neprijetna izkušnja je lahko tudi »gnojilo« oziroma priložnost za našo rast. Je priložnost, da se nekaj naučimo; bodisi o sebi ali o drugih. Takšna situacija nas

Več »
stiske_mladostnikov

Težave in stiske mladostnikov

Pri svojem delu srečam veliko mladostnikov, ki se srečujejo s takšnimi in drugačnimi stiskami in težavami. Najpogostejše med njimi so: Komunikacija; tako s starši, kakor tudi vrstniki, samodestruktivno in/ali samomorilno

Več »
Scroll to Top